Gerard Meij: Strijd om vrijheid
Drie jaar was ik toen de Slag op de Zuiderzee voor het laatst gevierd werd in Monnickendam. Het zijn mijn eerste herinneringen als kind: de tonnen midden op straat waar mijn nichtje en ik omheen rennen. En het absolute gevoel van vrijheid. De straten waren afgesloten voor verkeer dus geen moeder die je gebood om op de stoep te blijven of waarschuwde voor aankomende auto’s. Je mocht gaan en staan waar je wilde. Wat een genot!
Dat een driejarige zich al bewust is van wat vrijheid is (en dus ook onvrijheid) en dat ik dat als 52-jarige nog herinner zegt iets over hoe wezenlijk deze behoefte aan vrijheid is. Het is een basisbehoefte die we in de loop van de tijd als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen en waar we niet meer bij stil staan, behalve misschien op 5 mei. Soms is het juist goed om er wél bij stil te staan en het te vieren en daar is de viering van de Slag op de Zuiderzee volgend jaar een perfecte gelegenheid voor.
Viering van de Slag op de Zuiderzee
In 1573 vochten en wonnen de geuzen hun strijd om de vrijheid, een slag tegen de Spanjaarden en hun aanhangers om onder hun juk vandaan te komen. Het is niet voor eerste keer dat we deze Slag vieren. Filmbeelden uit 1973 en zelfs uit 1923 zijn daar getuigen van. En waarschijnlijk ook in de jaren daarvoor is bij deze historische gebeurtenis stilgestaan. Mijn familielijnen – zowel aan vaders als moeders kant – lopen ver terug in Monnickendam. Het is een bijzonder idee dat mijn verre voorouders deze Slag dus ook hebben gevierd en dat ik deze lijn nu voortzet, nog wel als voorzitter.
Mijn hoop is dat we in 2023 met z’n allen een geweldig programma op poten kunnen zetten dat bol staat van de activiteiten en festiviteiten rond het gegeven van de Slag op de Zuiderzee en het jaar 1573. Niet alleen in Monnickendam want ook plaatsen als Marken en Broek in Waterland waren destijds bij de Slag betrokken. Het thema – hoe kan het ook anders – is de strijd om vrijheid. Vrijheid om te geloven wat je wil en om te zeggen wat je denkt. De vrijheid om te zijn wie je wilt zijn. Overal en altijd.