VRIJHEID
Nederland is een vrij land. De eerste betekenis van vrij zijn is dat we onafhankelijk zijn. Die onafhankelijkheid heeft alles te maken met wat de Opstand van 1572 en vervolgens de Slag op de Zuiderzee in 1573 in gang zette.
Vrede betekent ook onafhankelijkheid. In 1810 en in 1940 moest Nederland nog twee keer haar onafhankelijkheid opgeven. De eerste keer aan de Fransen en de tweede keer aan de Duitsers. Beide keren kwam er een oorlog aan te pas om de vrijheid te herwinnen.
Als we het hebben over vrijheid, dan spreken we in onze huidige samenleving ook over de rechten van de mens en de zelfbeschikking van het individu. Met de huidige oorlog In Oost Europa is dit een belangrijke kernwaarde om te beseffen hoe blij je moet zijn met je vrijheid.
Voor Waterland betekent het dat we de mogelijkheid hebben om een mooi feest te gaan maken waarin we zonder dreigend geweld de straat op mogen. Deze vrijheid om dit feest te mogen organiseren en vieren kan soms botsen met die van het collectief. Niet iedereen vindt de georganiseerde festiviteiten leuk. De discussies over tradities, humor, satire en spotprenten laten zien dat dit vraagstuk ingewikkeld is en soms tegenstrijdig kan zijn. Is jouw vrijheid hetzelfde als de vrijheid van een ander?
Als bestuur willen we voortdurend oog blijven houden voor ieders belang.
VERDRAAGZAAMHEID:
Verdraagzaamheid vraagt dat iedereen iets anders mag denken, doen of geloven. Dat willen we ook bereiken met de invulling van de feesten. Er moet ruimte blijven voor mensen die iets anders willen of doen dan wat er gemiddeld bedacht wordt. Dat klinkt makkelijker dan gedacht want hoe zorg je voor een sfeer of stemming op een feest waar geen angst of onbegrip is voor geloof of cultuur, huidskleur, een handicap of een andere geaardheid? Het vraagt om tolerantie waarbij tolerantie onder andere betekent dat je kunt accepteren dat iemand een fout maakt of dingen anders doet als dat je zelf graag zou willen.
VERBONDENHEID:
Het gevoel van onderlinge saamhorigheid is niet overal even sterk. Want, hoe kun je je verbonden voelen met mensen die je niet kent, die van buiten de gemeenschap komen? En hoe kun je tegenstellingen overbruggen tussen bijvoorbeeld de kernen van Waterland, tussen stedelijk gebied en platteland of tussen sociale groepen? We zoeken nadrukkelijk de verbinding waarin groepen die in het dagelijks leven niet dezelfde belangen hebben hier toch samen werken.
Met onze herdenking creƫren we Verbondenheid doordat mensen in de verschillende werkgroepen met elkaar aan de slag gaan om te stad te versieren, kleding te ontwerpen en te maken of op theatrale wijze de Slag na te spelen. Inwoners helpen elkaar om zelf kleding te maken en niet door deze ergens te kopen. Door samen te timmeren aan versiering, ook als je geen timmerman of decorbouwer bent of door mee te spelen als figurant of acteur. Het samen maken en voorbereiden is net zo belangrijk als het feest zelf.
VERSCHEIDENHEID:
Nog steeds hebben niet alle mensen evenveel kans om mee te doen. Wat is er nodig om te komen tot een samenleving en/of feest waarin iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt? Vrijheid van meningsuiting een belangrijke waarde, die te pas en soms te onpas, wordt benoemd. Iedereen mag zich uitspreken over maatschappelijke of politieke zaken
Verscheidenheid betekent voor ons dat we iedereen het gevoel geven dat ze mee mogen vieren, dat het niet alleen een feest van bier en wijn is, of van hoogdravende cultuur of het zuiver historisch naspelen van een gebeurtenis in 1573. We willen dat iedereen iets kan vinden in deze herdenking wat belangrijk is voor hem of haar. Het vraagt verdraagzaamheid dat je niet altijd krijgt wat je zelf wilt, geniet van de verschillende manieren waarop iedereen deze herdenking tot een feest wil maken.
Samen maken we er een mooi feest van!!!
Het bestuur