15 juli de dag van de herdenking van de Slag

De dag begint om 11.00u in de Grote Kerk verzamelen zich de inwoners en de nieuwe raad die beraadslaagt over de manier om de Spaanse vloot te vernietigen. Cornelis Dirkszn houdt een bevlogen toespraak en daarna trekt men Monnickendam in. In de binnenstad van Monnickendam vinden allerlei acts plaats door het Waterlandse Watergeuzen straattheater en het Middeleeuws genootschap.

Plotseling beginnen alle klokken luiden, “ALARM” de Spaanse vloot komt eraan. De Geuzen bemannen in grote haast hun schepen en varen de Spanjaarden tegemoet. De genodigden schepen varen ook in op de bruine vloot om de slag van dichtbij mee te kunnen maken. 

Een vloot van zo’n dertig schepen waaronder enkele klassieke schepen o.a. De Prince Admireal en het Statenjacht De Utrecht, botters en kwakken, voeren de strijd. Een van de Spaanse schepen wordt getroffen en het kruitmagazijn ontploft. Cornelis Dirkszoon weet “De Inquisitie” het Spaanse admiraalsschip te enteren. Jan Haring weet de Spaanse vlag neer te halen, maar wordt uit de mast geschoten en valt dood te water. De graaf van Bossu wordt gevangengenomen. De rest van de Spaanse vloot vlucht naar Amsterdam.

De Slag op de Zuiderzee - De dag van de Herdenking

In optocht onder begeleiding van de Schout en rakkers en onder boegeroep naar de Spanjaarden gaat het op naar de grote kerk, daar wordt Bossu berecht en gevangengezet en draagt zijn zwaard en guldenvlies keten over aan Cornelis Dirkszoon. 

Ook het lichaam van Jan Haring wordt naar de Grote Kerk gedragen, daar wordt een rouwdienst gehouden en hij wordt ter grave gedragen.

Daarna wordt met gezang en muziek rond de haven de overwinning gevierd.

Geef een reactie