De Monnickendammer Visdagen

Monnickendam in historische rook

Voeg je header hier toe

Het programma van de Monnickendammer Visdagen staat dit jaar weer bol van de activiteiten: oude ambachten, Oudhollandse kinderspelen, een lokale streekmarkt, kunst van lokale kunstenaars en nog veel meer.

Centraal staat het visroken, buiten in rooktonnen en even verderop in laatste nog werkende visrokerij van Monnickendam.

De visdagen zijn op vier vrijdagen in de zomer: 28 juli en 4, 11 en 18 augustus van 11:00 en hebben dit jaar een extra feestelijk karakter vanwege de viering van 450 jaar Slag op de Zuiderzee.

 

De Monnickendammer Visdagen

Op de Monnickendammer Visdagen draait alles om de vis die drie maal per dag wordt aangevoerd door een kwak uit Volendam om vervolgens geteld en in de visafslag verkocht te worden.

De visafslager vertelt alles over de visgeschiedenis van Monnickendam dat in zijn hoogtijdagen maar liefst 30 visrokerijen kende en hij legt uit hoe het afslaan van vis in zijn werk ging. Bezoekers wanen zich even vishandelaar en kunnen een bod uitbrengen.

De visrokers hangen de vis, meestal haring, in vistonnen en in de rookhokken in de rokerij even verderop. De haring, gefileerd en vaak nog warm, eindigt op stukjes stokbrood die visvrouwen uitdelen aan bezoekers uit binnen- en buitenland.

En er is nog veel meer te zien en te doen tijdens de visdagen rond de binnenhaven in Monnickendam. Er zijn mandenvlechters en nettenboeters en meer oude ambachten en er is een streekmarkt waar o.a. vis, mosselen, wijn en bier te koop is. De klompenboer verkoopt klompen in alle soorten en maten. Iedere vrijdag treedt een zeemans- of shantykoor op.

Ook voor kinderen is er dit jaar weer van alles te beleven. Er is een heus speelplein met verschillende Oudhollandse spelen. Kinderen kunnen boetseren en klompjes schilderen en er is een snoepkraampje met zuurstokken, kaneelstokken, pepermunt, drop en nog veel meer lekkers van toen.

Bijzonder is de poppenkastvoorstelling waarin Jan Klaassen en Katrijn in Monnickendam blijken te wonen en daar de wildste avonturen beleven.

Gooische Kaai - Visdagen

Locatie:
Haven & Gooische Kaai – Monnickendam

Meer informatie op: www.monnickendammervisdagen.nl.

Geef een reactie