Verzonden: 31-12-2022

Kostuumparade

15 januari 2023

Beste Lezer,

In Monnickendam gaan we ons de komende zomer wanen in het jaar 1573. De hele stad, met name de oude binnenstad en rond de haven, gaat 450 jaar terug in de tijd om de overwinning van de watergeuzen op de Spaanse overheerser te vieren. En daarvoor wordt alles uit de kast gehaald, ook uit de klerenkast

Monnickendam heeft inmiddels een kleine traditie opgebouwd met het vieren van belangrijke feesten in historische kleding. De Stadsfeesten van 1955 en 2005 en de slag om de Zuiderzee in 1973 zijn uitbundig herdacht en gevierd in bijpassende kleding, soms gehuurd, maar meestal zelf gemaakt door vele inwoners van Monnickendam.

Na de informatieavond op 2 oktober in de Grote Kerk is er een start gemaakt met een werkgroep kleding.

Circa 10 dames zijn druk bezig met het maken van historische kostuums voor boeren, burgers en buitenlui. En natuurlijk ook voor de watergeuzen en Spanjaarden.

Een hele kledinglijn in 16e-eeuwse look is ondertussen ontworpen en getekend, voor mannen, vrouwen en kinderen.

De modellen zijn zodanig ontworpen, dat ze met een beetje handigheid zelf te maken zijn en voor ons 21e eeuwers, goed te dragen zijn.

In sociaal cultureel centrum de Bolder is de groep dames bij elkaar gekomen om kleding te snijden en te knippen, te rijgen en te stikken, te passen en te meten. Een groot aantal kledingstukken is inmiddels klaar.

Kostuumparade

Wie, wat & waar?

Op zondagmiddag 15 januari 2023 zullen deze door de maaksters tijdens een heuse modeshow worden getoond in de Katholieke kerk aan het Noordeinde te Monnickendam.

Toegang € 2,00 per volwassene, onder begeleiding van hun ouders mogen kinderen tot 12 jaar gratis naar binnen.

Kaartjes zijn te koop bij Primera en bij de Bolder op ’t Spil, bij NIMO boek en het Winkeltje in de Kerkstraat en bij Boutique Carin aan het Noordeinde.

De patronen worden voor iedereen beschikbaar, die zich tijdens de feesten in 16e -eeuwse stijl wil kleden. Vanaf februari kun je tegen een kleine vergoeding de patronen kopen op donderdagavonden en op een nog nader te bepalen ochtend.

Je kunt de kleding dan zelf gaan maken, of een handige vriendin, tante of moeder vragen om te helpen. Voor de minder ervaren naaisters is er tevens hulp en les tijdens deze uren in de Bolder.

Namens de werkgroep Kleding
Margit Kniesmeijer

Werkgroep Kleding - Kostuumparade

4 reacties

 1. Geachte mevrouw, heer,

  Ik woon niet in monickendam maar in Hoorn ook daar wordt aandacht besteed aan de slag.
  Graag zou ik de patronen willen bestellen om te maken voor de viering.

  Jolanda willemsen, Hoorn

  1. Dag Jolanda,

   De patronen zijn helaas niet te bestellen. Ze zijn speciaal gemaakt voor gebruik van Monnickendammers. Tijdens de workshops die we in de Bolder geven, kunnen zij ze tegen betaling van € 3,- komen overnemen op hun meegebrachte patroonpapier.
   Margit

 2. Wat leuk allemaal! Jammer dat ik het niet eerder ergens heb gelezen. Ik heb veel interesse in het boekje met patronen.
  Ik woon in Enkhuizen en bij ons is 700 jaar stad ook gevierd met veel mensen in deze kleding.
  Waar kan ik het boekje kopen?

Geef een reactie